ABDL anlæg – Automatisk branddørslukning

Hos Strøh installerer vi ABDL anlæg, som er med til at give dig en sikker og tryg arbejdsdag.

Er det nødvendigt, at brandskydeporte eller en indvendig branddør står åbne i løbet af arbejdsdagen, anbefaler vi, at du får installeret et ABDL anlæg. Med et ABDL anlæg er du i sikre hænder, hvis der skulle opstå brand i virksomheden. De brandsikre døre vil automatisk lukke, hvis der opstår brand.

ABDL er et automatisk branddørslukningsanlæg.

Hos mange virksomheder er anlægget tilkoblet deres ABA anlæg (link), som er et automatisk brandalarmanlæg, der aktiveres, hvis røgdetektoren registrerer røg. Installerer du et ABDL anlæg, er du sikker på, at dine brandsikre døre vil lukke, hvis der opstår brand. ABDL vil blive aktiveret ved hjælp af en røgdetektor. Når røgdetektoren registrerer røg, slipper holdemagneten og døren lukker i.

Det kan være farligt, hvis du i løbet af arbejdsdagen er nødsaget til at lade branddøre stå åbne, såfremt du ikke har et ABDL anlæg. Opstår der brand, og har du ikke et ABDL anlæg, kan det ske, at dørene ikke vil lukke – og de skulle helst lukke helt automatisk. Lukker de brandsikre døre ikke, kan en brand hurtigt sprede sig, og situationen kan hurtigt udvikle sig og blive meget farlig.

For at undgå at branden spreder sig, selvom dørene er nødsaget til at stå åbne i løbet af arbejdsdagen, skal du:

  • Bruge ABDL til at holde dørene åbne
  • Aldrig tvinge en dør åben ved brug af en dørstopper eller en kile.

Overholder du ovenstående, lukker dine brandskydeporte eller andre branddøre automatisk i tilfælde af brand. 

Krav i bygningsreglementet

Ifølge bygningsreglementet er det et krav, at der er installeret et ABDL anlæg mellem nogle brandmæssige enheder. Er din virksomhed omfattet af Tekniske forskrifter – herunder f.eks. bygningsreglementet for brandfarlige virksomheder, er det et direkte krav, at branddørene kun holdes åbne i de åbne stillinger, der er godkendte af brandmyndigheden. Et ABDL anlæg efterlever alle kravene, og det sørger for, at dørene holdes åbne korrekt.

I nogle tilfælde kan brandmyndighederne stille krav til, at der installeres et ABDL anlæg, hvis de konstaterer, at en branddør har stået åben ved hjælp af en kile eller lign. Dette kan ske hos virksomheder, der er omfattet af driftsmæssige forskrifter.

Sammenspillet mellem et ABDL anlæg og et ABA anlæg

ABA er enheden, som holder overblikket, og som styrer de andre enheder. Har du et ABA anlæg, kan du koble dit ABDL anlæg til dit ABA anlæg. Har du ikke et ABA anlæg, kan et ABDL også sagtens fungere som selvstændig enhed.

Drift, kontrol og vedligeholdelse (DKV-skema – BR18):

  • Funktionsafprøvning skal udføres hver 3. måned af en driftsansvarlig evt. lejer.
  • Serviceeftersyn skal udføres hvert 2. år af en autoriseret elinstallatørvirksomhed, et installationsfirma eller et certificeret firma.

*Ovenstående intervaller er minimumskrav. Projekteringsstandarder eller vejledninger kan dog skærpe ovenstående krav, er dette tilfældet, skal disse overholdes.

Du er altid velkommen til at kontakte os på: 76326632

Vi står altid klar til at hjælpe dig, hvis du har behov for hjælp eller rådgivning undervejs i processen.

TOP